Wanneer je een B2B-webshop wilt, zijn er verschillende platformen waar je uit kunt kiezen. Hoe weet je nou welk platform het beste past bij jouw organisatie? In ons handige overzicht zie je direct welke functionaliteiten ieder bekend pakket heeft en begrijp je beter wat je moet kiezen.

Maak de juiste keuze

Voordat je überhaupt een keuze maakt voor een platform voor jouw B2B-webshop, is het belangrijk om goed te bedenken wat je wensen en je eisen zijn. Ben je bijvoorbeeld van plan om de komende jaren flink te groeien? Wil je dat het platform te koppelen is aan specifieke software? Wil je zelf de controle hebben over de hosting? Bekijk dan welk platform bij jou past. Wij hebben vijf belangrijke spelers in de markt voor je op een rij gezet.

Tabel-webshop-platformen-1 Tabel-webshop-platformen-2

SaaS of self-hosted?

SaaS betekent: Software-as-a-Service. Je betaalt er maandelijks voor, en je kunt het vaak meteen gebruiken en de basis staat al. Het voordeel hiervan is dat je snel van start kunt gaan, zonder veel zaken te hoeven regelen. Het nadeel is dat de code meestal niet van jou is en dat overstappen hierdoor lastiger is. Self-hosted houdt in dat je zelf de hosting moet regelen. Als je dit vergelijkt met SaaS, heb je veel meer controle over het platform. Een nadeel hiervan is dat je ook zelf het onderhoud moet regelen.

Compleet pakket (ERP)

Veel B2B-bedrijven kiezen voor hun software voor een totaaloplossing. Dit noemen we ERP (Enterprise Resource Planning). Je hebt dan een hoop opties in één, zoals een CRM en boekhouding. Vaak is er ook nog een optie voor een geïntegreerde commerce oplossing. Deze software en technologieën zijn allemaal op elkaar afgestemd en werken daarom goed met elkaar samen.

Commerce platform

Je hebt ook losstaande commerce platformen die zich alleen focussen op het e-commerce gedeelte. De focus ligt op functionaliteiten die ten goede komen aan het beschikbaar stellen van producten en het verkopen aan klanten. Deze platformen zijn vaak goed te koppelen aan externe software als CRM-systemen of boekhoudpakketten. Al moet deze koppeling wel worden gemaakt met een bestaande extensie of plugin. Een custom koppeling is ook een optie.

Magento

Bij TIG werken we veel met Magento als basis. Dit doen we, omdat er veel mogelijkheden zijn voor B2B-bedrijven en alles op maat kan worden gebouwd. Daarnaast is Magento wereldwijd één de populairste webshopsysteem. Zo zijn er bijvoorbeeld koppelingen gemaakt met de meest gebruikte ERP-systemen (zoals Microsoft Dynamics), boekhoudprogramma’s (zoals Exact) en Product Informatie Systemen (zoals Akeneo).

Bij Magento zijn er twee opties: Magento Open Source en Magento Commerce. Magento Open Source is gratis te downloaden en in te stellen naar eigen vrijheid en voorkeuren. Voor veel functionaliteiten die niet standaard in het platform zitten, maar wel toegevoegde waarden leveren aan een webshop, zijn er vanuit de marketplace al veel bestaande oplossingen. Magento Commerce, aan de andere kant, bevat direct veel functies die nuttig zijn voor B2B-webshops. Denk bijvorbeeld aan bevoegdheidsrollen.

Conclusie

Denk goed na welk platform je voor jouw B2B-webshop kiest. Kies niet zomaar blind voor het eerste platform dat je tegenkomt, maar bekijk wat echt goed bij jou past. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!