Voor jouw Magento B2B-webshop heb je twee keuzes: Magento Open Source (voorheen Community) en Magento Commerce (voorheen Enterprise). Wat is het verschil tussen deze twee eigenlijk en welke past beter bij jouw doelstellingen?

Magento Open Source

Magento Open Source is de gratis variant van Magento. Deze heette voorheen Magento Community. Wanneer mensen over Magento spreken, is dit toch wel waar ze het meestal over hebben. Je kunt dit pakket downloaden en je moet nog veel instellen. Je kunt direct bij de bron komen. Magento wordt veel gebruikt en daarom zijn er ook al veel functies eerder gebouwd door anderen, direct voor jouw beschikbaar, meestal tegen een vergoeding.

Voordelen:

 • Gratis licentie en niet afhankelijk van aantal gebruikers
 • Mogelijkheden om uit te breiden
 • Je kunt bij de broncode komen en hierdoor makkelijk van leverancier wisselen
 • Je hebt geen last van plotselinge prijswijzigingen of vaste kosten voor het gebruik van de software
 • Alles wat je zelf ontwikkelt blijft voor jou beschikbaar

Nadelen:

 • Je moet zelf nog een en ander instellen en daar heb je een specialist voor nodig
 • Niet primair gericht op specifiek één land: Hierdoor is het niet voor je out-of-the-box ingericht (denk aan btw-instellingen en betalingen)
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor de beveiliging
 • Je hebt zelf bijbehorende kosten voor de hosting van je webwinkel,
 • Rapportage out-of-the-box is basis

Magento Commerce

Magento Commerce is de betaalde variant van Magento. Vroeger heette deze variant Enterprise, en deze term wordt nog steeds veelvuldig gebruikt. Magento Commerce bevat meer B2B functies dan Open Source. Bijvoorbeeld:

 • Uitgebreide rollen toevoegen
 • Quick Order Tool
 • Private sales kortingen
 • Business Intelligence

De hoofdredenen om meteen voor Commerce te gaan zijn onder andere de uitgebreidere rollen en de quick order tool. Magento Commerce is wel een flinke investering. Per jaar betaal je doorgaans tussen de 15.000 en 35.000 euro.

Voordelen:

 • Uitgebreidere out-of-the-box B2B functionaliteiten en rapportage
 • Geschikt voor bedrijven die internationaal aan de slag willen gaan
 • Veiligheid is doorgaans beter

Nadelen:

 • Flinke initiële investering als je nog in een start-up fase zit of je ROI onzeker is
 • Licentiekosten kunnen wijzigen en ervaring heeft geleerd dat deze kosten niet dalen

Open Source vs Commerce

Hoe zit het met de veiligheid?

Bij Open Source worden er oplossingen vanuit de hele community aangeboden. Hierdoor kan er altijd een kleine issue in de code zitten die je niet direct ziet of verwacht. Magento Commerce heeft veel extra functionaliteiten die de website goed beveiligen. Deze worden constant up-to-date gehouden door Magento zelf.

Hoe zit het met de schaalbaarheid?

Heb jij grote toekomstplannen? Verwacht je veel meer bezoekers en bestellingen of wil je misschien zelfs internationale zaken gaan doen? Dan is Magento Commerce de absolute nummer 1 keuze, want je kunt er meer kanten mee op.

Is Open Source écht goedkoper?

Magento Open Source wordt vaak gezien als goedkoper, maar is dit wel echt zo? De extra functionaliteiten die Magento Commerce biedt, kunnen ook worden toegevoegd met een extra module. Er is overal wel een oplossing voor te vinden binnen de community. Het probleem is echter dat je hierdoor steeds meer toevoegt, terwijl de basis misschien niet meer goed is. Het programmeren en aanpassen kost veel tijd en hier zijn specialisten voor nodig. De functies van Magento Commerce, maken het implementeren vaak makkelijker voor de developers dan wanneer ze moeten zoeken tussen alle mogelijke oplossingen die binnen de community worden aangeboden. Omdat het zo tijdrovend is, lopen de kosten natuurlijk al snel behoorlijk op. Heb je een behoorlijke omzet, dan verdient Magento Commerce zich zéker terug.

Kun je halverwege wisselen tussen Open Source en Commerce?

In negentig procent van de gevallen is het beter om de webshop opnieuw te bouwen op het moment dat je switcht tussen Open Source en Community. Vaak zijn er namelijk al allerlei functionaliteiten toegevoegd uit de community, die ook al in commerce zitten. Je bent niet kostenefficiënt bezig als je dit gaat migreren naar commerce. Het kan wel, maar wordt niet aangeraden. Weet je niet zeker of je genoeg groeit voor de Commerce-versie, dan kun je beter beginnen met Open Source. De jaarlijkse licentiekosten die je niet betaalt, kun je zien als een voorinvestering voor een latere migratie naar Commerce.

Is een migratie wel nodig? Bij TIG kijken altijd welke functionaliteiten op je webshop voor jou nog steeds noodzakelijk zijn en overgenomen moeten worden. Er kunnen altijd functionaliteiten zijn die beter kunnen of die inmiddels niet meer worden gebruikt. We gaan het proces dan samen met jou in, om de migratie zo goed mogelijk te laten verlopen.

Magento Open Source of Magento Commerce – welke kies je?

Elke webwinkel is uniek. Kijk goed welke functionaliteiten er bij jouw webshop nodig zijn en kijk niet alleen naar je huidige plan, maar ook naar de toekomst. Waar wil je staan over een aantal jaar? Schaf iets aan dat past bij je plan voor overmorgen. Dat kan Open Source, Commerce of zelfs maatwerk zijn.

Wil je weten wat voor jou de beste optie is? Neem contact met ons op en we helpen je graag!