Magento biedt een uitgebreid pakket aan functionaliteiten voor jouw B2B-webshop, maar met extensies kun je je webshop helemaal naar jouw smaak en wensen inrichten om zo jouw doelgroep optimaal te kunnen bedienen. Waarom heb je extensies nodig en hoe brengen die jouw webshop next level?

Waarom heb je extensies nodig?

Magento is een open source e-commerce pakket. Er zitten veel functionaliteiten in die je nodig hebt voor jouw webwinkel. Er zijn twee varianten van Magento:

 • Magento Open Source
 • Magento Commerce

Commerce is de betaalde versie, met extra functionaliteiten die vooral zijn gericht op B2B-webshops. Er zit sowieso al veel in Magento, maar voor jouw specifieke situatie mis je misschien toch enkele functies. Deze kun je dan toevoegen met extensies. Extensies worden ook wel add-ons of plugins genoemd. Een extensie lost dus eigenlijk een probleem op, zonder dat je het zelf helemaal hoeft te bouwen. Dit zijn vaak heel specifieke functionaliteiten. Extensies zijn er op alle gebieden: zowel in de frontend als in de backend.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Magento is van het Amerikaanse bedrijf Adobe, en dus gericht op de Amerikaanse markt. Maar in Nederland en Europa gaan dingen net iets anders. Misschien wil je jouw verzendingen met PostNL versturen. Of de klanten laten betalen met iDEAL. Ook dit is allemaal mogelijk, alleen zul je hier vaak een extensie voor nodig hebben.

Wat voor type extensies zijn handig?

Er zijn verschillende typen extensies die handig zijn voor jouw webshop, bijvoorbeeld:

Extensies die specifiek gericht zijn op de Nederlandse markt, zoals:

 • Channelengine voor een geïntegreerde verkoop op marketplaces zoals Bol.com
 • PostNL plugin voor het verzenden van pakketten
 • Mollie als betaalplatform om jouw klanten te laten afrekenen

Extensies die helpen om de checkout ervaring te verbeteren, denk aan:

 • Geissweb EUvat voor optimale BTW-instellingen voor de B2B-markt binnen de EU
 • Postcode Service om adressen te valideren, minder invoervelden nodig te hebben en het aantal verkeerd bezorgde pakketjes terug te brengen tot het minimum

Hebben B2B-webshops ook extensies nodig?

Veel B2B-webshops kiezen voor Magento Commerce, omdat hier een speciale B2B-module bij zit. Deze module maakt het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere inkopers bij één klant toe te voegen. Deze mensen kunnen verschillende rollen krijgen, zoals wat ze mogen in de shop. Met die extra laag komt een webshop veel meer overeen met de achterliggende ERP-systemen. Hierdoor kun je gemakkelijker een koppeling maken en zijn verschillende korting in je webshop mogelijk.

Magento Commerce heeft veel extra functionaliteiten, maar wat er bijvoorbeeld nog ontbreekt is dat de adressen nog steeds op customer niveau worden opgeslagen. Wij hebben een extra extensie gemaakt, waarbij het ook mogelijk is om meerdere adressen toe te voegen, bijvoorbeeld als de inkopers meerdere filialen hebben. Ze hoeven dan dus niet verschillende accounts aan te maken.

ERP-systemen en PIM-systemen

We zien in veel B2B-omgevingen dat Magento het centrale bestelsysteem is en dat andere systemen worden ingezet voor de producten en de prijzen. Vaak werkt de webshop dan als volgt:

 • De order komt binnen via Magento
 • Voorraden en prijzen staan in het ERP-systeem
 • Productbeheer gaan via het PIM-systeem
 • Verzending gaat via Magento

Om dit allemaal te laten werken, moeten er goede koppelingen zijn tussen het ERP-systeem, het PIM-systeem en Magento. Hier zijn speciale extensies voor ontwikkeld die je kunt gebruiken.

Meer weten over ERP en PIM? Binnenkort publiceren we hier artikelen over. Houd ons dus in de gaten.

Hoe installeer je een extensie?

Extensies kun je kopen in de Marketplace van Magento of op externe sites. De Marketplace biedt een extra controle, zodat je verzekerd bent van een goede extensie. Het installeren zelf kan soms makkelijk zijn, omdat er duidelijke documentatie online te vinden is. In sommige gevallen heb je meer specifieke kennis nodig. marketplace een extra controle heeft en je daardoor verzekerd bent van een goede extensie.

Kosten extensies geld?

Er zijn zowel gratis extensies als betaalde extensies beschikbaar. Prijzen verschillen. Het is zelfs zo dat er vaak twee prijzen worden gehanteerd voor een extensie een lagere prijs voor Magento Open Source en een hoger tarief voor Magento Commerce. Een B2B-webshop met Magento Commerce, betaalt meestal ook meer dan de klanten met Magento Open Source.

TIG maakt ook extensies

Het maken van extensies is vrij ingewikkeld en daar weten wij bij TIG alles van. Zo hebben wij onder andere de PostNL Magento-extensie gemaakt, maar ook de Postcode Service extensie. Meer weten? Neem dan gerust contact op met ons.