Er zijn nog steeds e-commerce managers richten zich op het design en de techniek van de webshop. Alles moet er aantrekkelijk uitzien en goed werken. Ook de hoeveelheid producten vinden ze belangrijk. Wat er echter nog wel eens wordt vergeten, is dat ook de teksten op je site de volledige aandacht nodig hebben. Met de teksten op je website weet je de bezoeker over te halen om te kopen of juist niet. Daarnaast is het voor je vindbaarheid ook belangrijk. Denk je al dat de teksten op je webshop goed zijn? Vergis je niet: er zijn valkuilen waar jij misschien ook in valt. 

Waarom zijn teksten voor B2B-webshops belangrijk?

Je wilt opvallen met je B2B-webshop, de juiste teksten spelen hier een belangrijke rol in. Opvallen met de teksten van jouw B2B-webshop doe je op twee manieren: door de lezer te inspireren of te raken, conversieverhogend werken en door teksten zo te schrijven dat de site hoog scoort in zoekmachines. We zien vaak dat B2B-webshops dit niet altijd even goed voor elkaar hebben. Soms richten bedrijven zich heel erg op SEO, maar vergeten ze toch het belang van de lezer. Ze schrijven dan wel heel veel teksten die overlopen van de zoekwoorden waarop zij proberen te scoren. De tekst zelf is dan vaak niet interessant om te lezen of leest totaal niet lekker. Begrijpt de potentiële klant niet waarom jij de geschikte partij bent? Dan gaat hij naar de concurrent. 

Andersom komt het ook voor: je hebt voldoende informatie op de site, maar er is geen rekening gehouden met SEO. Hierdoor ben je moeilijk vindbaar voor mogelijk nieuwe klanten en ben je afhankelijk van betaalde advertenties om toch zichtbaar te zijn in de zoekmachine. Hoewel adverteren zeker helpt, zijn er ook veel mensen die de advertenties overslaan en als eerste naar de organische resultaten gaan. Daarnaast kost het je ook bakken met geld om constant zichtbaar te zijn op de plekken die ertoe doen.

Hoe spreek je de lezer op de juiste manier aan?

Jouw klanten zijn lang niet altijd op zoek naar een product, maar eerder naar een oplossing voor hun probleem. Ze willen weten hoe jouw producten hun probleem oplossen. Misschien is er wel een machine op de werkvloer kapot en zoeken ze een specifiek onderdeel om dit probleem te verhelpen. Het probleem is dan misschien: de productie staat stil en je hebt het onderdeel snel nodig. Dat probleem wordt opgelost met jouw onderdeel. Door in je teksten in te springen op de emoties en problemen die jouw bezoekers hebben, voelt de lezer zich herkend.

Een voorbeeld: De bezoeker is op zoek naar een partij die snel levert, omdat anders de machine te lang stilstaat. Jij zet in de teksten van je webshop: bestel vandaag, zodat je morgen weer aan de slag kunt. De bezoeker is dan al sneller geneigd om bij jou het product aan te schaffen. Je raakt zijn emoties. 

Dit gebeurt vooral onbewust, maar het zorgt er wel voor dat je vertrouwen uitstraalt. Zorg er ook voor dat er op de homepage en de Over ons pagina goed duidelijk is wie jullie zijn en waarom jullie de ideale partij voor een samenwerking zijn. 

Door je klanten in te delen in persona’s, begrijp je beter waar hun pijn ligt en hoe je hen het beste aanspreekt. Een persona is een semi-fictief personage, dat is gebaseerd op de kenmerken van jouw (ideale) klant. Je ontdekt zo ook beter welke tone of voice er bij deze groep past. Is de u-vorm bijvoorbeeld meer geschikt dan de jij-vorm? Wil je het zakelijk houden of juist persoonlijker? Kies voor een toon die past bij jouw klanten. 

Het schrijven van categorieteksten en productteksten

Veel B2B-webshops gebruiken de categorieteksten en productteksten zoals die aangeleverd worden door de leverancier. Deze staan vaak vol met jargon en technische specificaties en zijn soms niet eens in de juiste taal of onvolledig. Deze specificaties zijn belangrijk, maar je wilt natuurlijk ook dat jouw klanten begrijpen wat de producten zijn en welk probleem deze oplossen. Misschien denk je: die technische kennis weet mijn klant wel, maar is dat wel zo?. Er is altijd verloop van personeel, waardoor mensen van de afdeling inkoop misschien nog niet helemaal goed op de hoogte zijn. Kijk daarom goed naar je persona’s en zorg dat je categorieteksten en productteksten inspelen op de behoeftes van jouw klanten. Je kunt deze informatie ook in een overzichtelijke tabel zetten en tekstueel extra uitleg bieden. 

Ook als je kijkt naar SEO, is het beter om eigen teksten te schrijven voor je categorieën en producten. Je hebt dan unieke teksten, in plaats van precies dezelfde teksten die al je concurrenten ook hanteren. Ook als je de enige aanbieder bent, is het verstandig om zelf teksten te schrijven, zodat ze beter bij jouw tone of voice passen. Unieke teksten doen het in zoekmachines doorgaans beter. Je kunt daarnaast beter inspelen op termen die jouw klanten Googelen en zo gemakkelijker een onderstroom aan nieuw bezoek krijgen.

Categorieteksten en productteksten kunnen in een e-commerce platform zoals Magento zelf worden geplaatst, maar ook in een PIM-systeem. Hier kun je gemakkelijk jouw productinformatie kwijt en meestal ook in meerdere talen of zelfs voor meerdere doelgroepen.

Ga bloggen!

We zien nog steeds dat niet iedere B2B-webshop een blog heeft. Zonde, want hier is veel zichtbaarheid mee te behalen. Vaak bezitten deze organisaties enorm veel kennis over de producten die zij leveren. Het is daarom zonde dat er vaak vrij weinig mee wordt gedaan, terwijl je hiermee wel nieuwe klanten binnen kunt halen. In een blog laat je zien dat jij de expert bent op jouw gebied en heb je de mogelijkheid om antwoord te geven op vragen die jouw klanten stellen of nieuwe klanten werven die dachten dat ze jouw product niet nodig hadden. Ideaal voor SEO én om te delen op social media. Het bouwt autoriteit en dus vertrouwen op en dat is een belangrijke factor in het koopproces.

Stel duidelijke KPI’s

Ga je aan de slag met de teksten op jouw B2B-webshop? Dan is het slim om duidelijke KPI’s te stellen. Zo kun je meten of de veranderingen die jij hebt doorgevoerd, daadwerkelijk effect hebben. Stel bijvoorbeeld doelen in om maandelijks nieuwe bezoekers te trekken via social media of via zoekmachines. Bekijk hoeveel mensen doorklikken en hoeveel nieuwe klanten zich aanmelden. Met heldere KPI’s werk je daadwerkelijk ergens naar toe en weet je waar verbeterpunten liggen om je doelstellingen te behalen

Hulp nodig met jouw webshop?

Heb je advies nodig met jouw B2B-webshop? Wij helpen je graag met verbeteringen aan jouw website en zijn graag jouw sparringpartner. Neem contact op voor meer informatie.