Een centrale plaats voor het productbeheer van jouw webshop is onmisbaar. Zeker wanneer je een grote, complexe webshop hebt met honderden of duizenden producten. Pimcore is een PIM-systeem dat je hiervoor kunt gebruiken. Maar belangrijk is dan wel: hoe koppel je Pimcore aan Magento?

Wat is een PIM-systeem?

Het PIM-systeem wordt gebruikt om informatie over de producten in jouw webshop bij te houden. PIM betekent: Product Information Management Systeem. Probeer je eens voor te stellen: bij een grote, complexe webshop, kunnen er allerlei plaatsen zijn waar producten terugkomen. Denk aan een andere webshop of een winkel. Bij B2B-webshops is het vaak zo dat de leveranciers met grote Excel-bestanden aan komen zetten. In die Excel-bestanden staan allerlei specificaties die voor de eindgebruiker van belang zijn. Met een PIM-systeem kun je deze gegevens gemakkelijker vanuit één systeem beheren. Zo ben je niet verplicht om dit in de backend van de webshop aan te passen en kun je gegevens doorsturen naar andere systemen.

Meer weten over wat een PIM-systeem voor jouw webshop kan betekenen? Download onze whitepaper!

Wat is Pimcore?

Pimcore is een open source PIM-systeem. Open Source houdt in dat de broncode vrij in te zien is, zodat iedereen er ook bijvoorbeeld extensies voor kan maken. Dankzij Pimcore vereenvoudig je het productbeheer, waardoor je IT-kosten bespaart. Vanuit Pimcore kan data naar ieder denkbaar platform worden gebruikt. Pimcore wordt ingezet door bedrijven zoals Sony, T-Mobile en Audi. 

Waarom kiezen voor Magento?

Magento 2 is een webshop-platform, dat tegenwoordig Adobe Commerce heet. Maar de meeste mensen hebben het nog steeds over Magento. Voor grotere, complexe webshops en voor B2B-webshops is Magento vaak een ideale keuze. Net als Pimcore, is Magento open source, wat dus betekent dat er veel modules zijn ontwikkeld. Ook blijft de code altijd beschikbaar voor je. En Magento is een populair platform. Hierdoor is eigenlijk alles wel mogelijk: als het niet in de functies van Magento zit, dan is er wel een module of extensie voor gevonden. 

Hoe koppel je Pimcore aan Magento?

Er zijn verschillende manieren om Pimcore aan Magento te koppelen. Zo zijn er verschillende extensies ontwikkeld om dit proces te vereenvoudigen. Het grote voordeel is dat het vrij gemakkelijk zal zijn om Pimcore aan Magento te koppelen. 

Koppelen met API

Bij TIG kiezen we vaak voor een API-koppeling. API betekent  Application Programming Interface. Je kunt hiermee twee verschillende systemen met elkaar laten communiceren. En om de koppeling nog gemakkelijker te maken, zijn er diverse extensies beschikbaar. Pimcore zelf heeft ook een extensie ontwikkeld om data te integreren met Magento 2. Deze heet Pimcore Magento Connector. Bekijk hier een filmpje erover:

Er zijn nog meer extensies ontwikkeld die je helpen bij het koppelen van Pimcore aan Magento. 

Let wel op: de koppeling is gemakkelijk realiseren, maar dit betekent niet dat het een ‘plug and play’ principe is. Waarschijnlijk heb je binnen jouw organisatie zeer specifieke wensen. Bijvoorbeeld welke productgegevens gebruikt moeten worden. En juist die wensen zorgen ervoor dat je te maken hebt met maatwerk en extra uitdagingen. Maak dus nooit zomaar de koppeling, maar kijk goed naar je wensen. Wat wil je precies? En hoe ga je dit voor elkaar krijgen? Iedere webshop is anders en kent zo zijn eigen uitdagingen. 

Integreren met Middleware

Wil jij liever geen rechtstreekse koppeling maken tussen Magento en Pimcore? Of wil je meerdere andere systemen ook nog koppelen? Denk aan een CRM-systeem of een ERP-systeem? Dan kan Middleware ook een zeer goede optie zijn. Dit is een systeem dat je precies in het midden zet van alle andere systemen. Middelware zorgt ervoor dat alle systemen probleemloos met elkaar communiceren. 

Meer weten over Middleware? Luister onze podcast met Deity

Andere koppelingen

We noemden het net al even: er zijn meerdere koppelingen mogelijk. Denk aan:

  • CRM-systeem
  • ERP-systeem
  • Boekhoudsysteem

Vergeet deze koppelingen niet. Het is dan misschien wel gemakkelijk om Magento en Pimcore met elkaar te koppelen, maar veroorzaakt de koppeling geen issues met andere software die je aan je webshop hebt gekoppeld? En hoe doe je dit wanneer er bijvoorbeeld overlap is bij bepaalde systemen? Welke persoonlijke wensen zijn er? Zorg dat je de implementatie van software als deze altijd goed van tevoren uitdenkt en plant. Zo voorkom je de kans op fouten wat weer geld scheelt. 

Daarom kijken we bij TIG altijd naar het groter geheel. Wij houden juist van dit soort ingewikkelde uitdagingen en vinden het leuk om een gepaste oplossing te vinden die past bij jouw organisatie. 

Hoe helpt TIG?

Wij willen graag jouw e-commerce partner zijn om jouw webshop naar een hoger niveau te tillen. Ben jij klaar om flink op te schalen? Zoek je een developmentpartij om de koppeling tussen Magento en Pimcore te realiseren en heb je een technische oplossing nodig die hierbij past? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.