Akeneo is een PIM-systeem dat als centrale plaats voor het beheren van jouw producten wordt gebruikt. Het is een populair PIM-systeem, omdat het eenvoudig te koppelen is aan Magento. Maar hoe doe je dit? Hoe koppel je Akeneo aan een Magento webshop?

Wat is een PIM-systeem?

PIM-Systeem betekent: Product Information Management Systeem. Dit is de plaats waar je de productinformatie uit jouw webshop kunt bijhouden. Hoe groter je webshop, hoe lastiger het wordt om producten goed bij te houden. Zeker wanneer je meerdere plaatsen hebt waar die producten terugkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld B2B-bedrijven die verschillende producten aanbieden en daarvoor verschillende webshops gebruiken. Een ander veelvoorkomend probleem bij B2B-webshops, is dat de leveranciers vaak enorme lijsten in Excel aanbieden. Daar staan allerlei kolommen in met specifieke productinformatie. Al die informatie moet dan op de webshop bij de betreffende producten komen te staan. Voorkom dat je personeel dit handmatig doet en kies voor Akeneo om dit proces te stroomlijnen. Een PIM-systeem maakt het beheren van productinformatie dus eenvoudiger. Zaken zoals productbeschrijvingen, foto’s en categorieën worden bijgehouden in een PIM-systeem en door de koppeling met je webshop altijd goed weergeven voor jouw klanten. Een PIM-systeem verbetert interne processen en is ook ideaal voor de complexere webshops. 

Wat is Akeneo?

Akeneo is een SaaS-oplossing en een PIM-systeem dat veel wordt gebruikt in combinatie met Magento. Dit komt door de vele features en het gebruiksgemak voor jouw personeel. Dankzij Akeneo wordt productinformatie snel toegevoegd of gewijzigd. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met een Excel-sheet. Ook bepaal je zelf welke informatie zichtbaar moet worden. Het systeem is eenvoudig te beheren en daardoor ook te gebruiken voor personeel dat wat minder technisch is aangelegd. Foutmarges worden verlaagd en het proces wordt versneld. 

Voordelen Akeneo

  • Tijdwinst voor jouw onderneming
  • Verlaagde foutmarges
  • Eén centrale plaats voor productbeheer
  • Minder extensies nodig- en dus een veiligere webshop

Hoe koppel je Akeneo aan Magento?

Het e-commerce platform dat vaak wordt gekozen voor complexere webshops of B2B-webshops is Magento 2, dat tegenwoordig Adobe Commerce heet. Het grote voordeel is dat Akeneo eigenlijk vrij eenvoudig te koppelen is aan Magento. Er zijn namelijk verschillende extensies ontwikkeld om een naadloze koppeling te realiseren. Zowel Akeneo als Magento zijn Open Source oplossingen. Dit houdt in dat de broncode van beide software publiekelijk beschikbaar is. Meer weten over open source oplossingen? Lees dan ons artikel: Wat is het verschil tussen Magento Open Source en Magento Commerce

Koppelen met API

Akeneo werkt met een API. Dit betekent Application Programming Interface. Hiermee kun je eenvoudig gezegd twee totaal verschillende systemen met elkaar laten communiceren. De koppeling wordt dus meestal gemaakt met een API. Akeneo zelf biedt de Premium API Connector aan. Hiermee is de synchronisatie tussen Akeneo en je webwinkel eenvoudig te realiseren.

Maar, hoewel de koppeling eenvoudig gerealiseerd is, moet deze ook nog zo ingesteld worden dat het aansluit op jouw webshop. Iedere webshop is namelijk anders. En het is dus goed mogelijk dat bepaalde functies voor de ene webshop heel goed zijn, die voor een andere webshop eigenlijk overbodig zijn. Hierdoor kom je tijdens het koppelen van de twee systemen toch nog wel eens voor uitdagingen te staan. Het blijft dus belangrijk om altijd met zorg te kijken naar het koppelen van Akeneo met Magento.

Integreren met middleware

Je zou ook kunnen kiezen voor een oplossing met een middleware-systeem. Dit zet je eigenlijk precies in het midden tussen je webshop en externe systemen, zodat er meerdere koppelingen mogelijk zijn. Dit is vooral een goede oplossing voor complexe webshops. Er zijn verschillende redenen waarom middleware een goede optie is:

  • Alle verschillende systemen worden aan het middleware-systeem gekoppeld en communiceren zo allemaal met elkaar. 
  • Je wilt misschien liever geen directe koppeling

URL van de producten

Binnen Akeneo is veel mogelijk met het productbeheer, maar soms zou je dingen net iets anders willen zien. Een voorbeeld: Akeneo maakt automatisch een URL aan voor jouw producten en hiervoor wordt de SKU van goederen gekozen. Je krijgt dan dus een URL met veel cijfers er in. Voor bezoekers en voor zoekmachines is dit niet altijd de beste keuze. Zoekmachines kijken namelijk ook naar de woorden die in een URL staan en herkenbare woorden in een URL. 

Daarom hebben we bij TIG een eigen oplossing ontwikkeld, waardoor je gemakkelijker kunt bepalen wat er in de URL’s van producten in jouw webshop komt te staan. Je kunt dit dus flexibel instellen. Ook kun je hiermee de URL’s behouden die je bijvoorbeeld in Magento 1 had. Dit maakt het overstappen van Magento 1 naar Magento 2 een stuk makkelijker. Je wilt immers niet dat alle URL’s veranderen en daarmee links naar je site vanaf andere pagina’s niet goed meer functioneren. Het gevolg is dan dat je je hoge ranking in zoekmachines kwijt kunt raken en weer opnieuw moet beginnen. 

Wil je meer over onze oplossing weten? Neem gerust contact met ons op. 

Vergeet de andere koppelingen niet

Een andere uitdaging, is dat er behalve het Akeneo PIM-systeem ook vaak andere koppelingen gemaakt moeten worden. Denk aan een ERP-systeem, een CRM-systeem of een boekhoudsysteem. Vooral het gekozen ERP-systeem mag niet vergeten worden, want ook dit systeem heeft met je producten te maken. Het liefste wil je dat al die systemen goed met elkaar werken. Er mogen geen gekke errors ontstaan. 

Je kunt je vast voorstellen dat dit zeer complex is en vooral afhankelijk van de precieze systemen die er binnen jouw organisatie worden gebruikt. En natuurlijk spelen ook persoonlijke voorkeuren en wensen bij jouw organisatie een grote rol. Ga hier dus niet zomaar zelf mee experimenteren, maar laat het koppelen van een PIM-systeem zoals Akeneo altijd over aan een specialist. Dat voorkomt fouten die later moeilijk op te lossen zijn of die misschien niet eens direct worden opgemerkt. Met alle gevolgen van dien. 

Lees onze whitepaper

Wist je dat we een whitepaper hebben geschreven over PIM-systemen? Download hem nu!

Hoe helpt TIG?

Wij begrijpen als geen ander hoe belangrijk jouw webshop voor je is. Wij gaan graag de uitdaging aan om complexe problemen op te lossen. Wil jij Akeneo koppelen aan Magento en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op. We geven je altijd advies dat jou verder helpt.