Heb jij al een ERP-systeem en overweeg je deze te integreren met jouw B2B-webshop? Dan is een koppeling nodig met Magento. Waarom zou je dit willen? En hoe koppel je een externe ERP aan Magento? Wij geven je meer informatie!
Wat is een ERP-systeem?
ERP staat voor Enterprise Resource Planning en kun je zien als een automatiseringsoplossing op grootschalig niveau. Bedrijven gebruiken dit bijvoorbeeld om voorraden in bij te houden van de producten en om kortingen op producten te berekenen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er speciale kortingen voor bepaalde type klanten in de webshop gelden. Een loodgieter krijgt misschien andere kortingen dan een installateur. Ook is het mogelijk om staffelkortingen gemakkelijker te berekenen.
ERP-systemen bevatten ook informatie over de voorraad van producten. Wanneer moeten er extra producten worden besteld, zodat ze niet uitverkocht raken. Vroeger moest iemand door het magazijn lopen om te zien wat er nog op voorraad is, maar met een ERP-systeem kan er veel worden geautomatiseerd. Vaak heeft een B2B-bedrijf al een ERP-systeem voordat ze een webshop willen.
Bekende ERP-systemen zijn bijvoorbeeld:
- Oracle
- SAP
- Microsoft Dynamics.
- AFAS
ERP is geen PIM-systeem
Wij zien dat veel B2B-bedrijven hun ERP-systeem gaan gebruiken als een PIM-systeem. PIM staat voor Product Information System, en wordt dus vooral gebruikt voor het productinformatiebeheer. Hier houd je bijvoorbeeld in bij wat de productomschrijving is, welke foto er bij het product moet en kun je specificaties en categorieën uitkiezen. Het grote verschil is dat PIM informatie over het product geeft en geen voorraad bijhoudt.
Omdat er in ERP-systemen velden staan voor omschrijvingen en de SKU, zijn er webshop-eigenaren die denken dat je deze informatie dus ook prima kunt gebruiken in Magento. Let wel op: een ERP-systeem is hier eigenlijk niet voor gemaakt. Je kunt dit dus wel als PIM-systeem gebruiken, maar je kan al snel tegen problemen aanlopen. Zo heb je maar een bepaald aantal karakters voor je omschrijvingen en ontbreekt een meta-omschrijving. Je wilt je ERP-database liever niet te groot maken met allerlei zware afbeeldingen en teksten.
“Gebruik software en systemen waar ze voor bedoeld zijn.”
Wij raden daarom altijd aan om de systemen te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Zorg voor een eigen ERP-systeem, én een eigen PIM-systeem, dat je dan ook weer aan Magento kunt koppelen. Zo haal je het maximale uit beide systemen en voegen ze meer waarde toe aan je webshop. Je kunt dit natuurlijk ook in Magento zelf regelen, maar je creëert zo een locked-in voor jezelf.
Binnenkort publiceren we een artikel over het koppelen van een PIM-systeem aan Magento. Houd ons dus goed in de gaten.
Waarom wil je een ERP-systeem aan Magento koppelen?
Vanuit Magento zijn er verschillende mogelijkheden om jouw ERP-systeem te koppelen. Hierdoor zien jouw klanten bijvoorbeeld altijd de juiste voorraad in jouw webshop. En dit vinden klanten heel belangrijk. Daarnaast willen ze natuurlijk weten wat de levertijd van producten is. En jouw klanten willen graag de juiste kortingen bij producten zien. Alles moet natuurlijk kloppen en alle synchronisatie kan realtime worden gerealiseerd. Dit realiseer je door ERP-systeem te koppelen aan Magento.
Hoe koppel je een ERP-systeem aan Magento?
Magento werkt met API. API staat voor Application Programming Interface, en dit betekent eigenlijk dat twee systemen met elkaar kunnen communiceren. Een API zorgt ervoor dat de interactie tussen jouw ERP-systeem en Magento goed verloopt.
Wil je bijvoorbeeld een totaalprijs hebben, dan wordt dit automatisch opgehaald uit de database en ‘snapt’ Magento hoe die optelsom gemaakt moet worden. Om die API te kunnen gebruiken, is een koppeling met het ERP-systeem nodig. In Magento kun je tegenwoordig bij alles wat je ziet op de frontend een API gebruiken.
Zie Magento een beetje als de voorgevel van een oud pand dat er nog staat, terwijl een heel nieuw gebouw achter is geplaatst. Je gebruikt Magento als voorgevel, maar koppelt er dan andere systemen aan dat beschikt over een API. In de meeste gevallen zal er al een koppeling bestaan en hoef je dus niet te laten ontwikkelen en bij te houden.
Ieder ERP-systeem dat een API-functionaliteit heeft, kan dus gekoppeld worden. Voor deze ERP-systemen zijn er vaak al extensies gebouwd die gebruikt kunnen worden om de koppeling goed te laten functioneren.
Heb je hulp nodig?
Bij TIG hebben we al veel koppelingen met ERP-systemen gemaakt en denken we graag met je mee om je webshop zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!