Maakt jouw organisatie gebruik van het ERP-systeem AFAS software en wil je dit graag koppelen aan een Magento webshop? Dan is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Wij geven daarom antwoord op de vraag: hoe koppel je AFAS software aan Magento?

Wat is een ERP-systeem?

De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Bedrijven gebruiken een ERP-systeem om bijvoorbeeld voorraden van producten bij te houden, of om kortingen op producten te berekenen. Misschien gelden er bijvoorbeeld speciale kortingen voor specifieke klantgroepen. Het bestellen van voorraad die bijna op is, wordt dankzij een ERP-systeem geautomatiseerd, zodat personeel niet meer zelf hoeft bij te houden wat er besteld dient te worden. Een ERP-systeem automatiseert talloze bedrijfsprocessen. Zo is er meer tijd over voor andere werkzaamheden. 

Over AFAS software

AFAS software is een ERP-systeem dat wordt gebruikt om veel administratieve processen te automatiseren. Alle data staat in één database. Het is een compleet systeem. Of je nou HR-taken wilt vastleggen, inkoopprocessen wilt automatiseren of de boekhouding wilt vereenvoudigen – je vindt het in AFAS software. Omdat het zo uitgebreid is en de software talloze mogelijkheden biedt, maken veel organisaties hier gebruik van. 

Waarom kiezen voor Magento?

Het komt regelmatig voor dat een organisatie met een voorraad al een ERP-systeem heeft, voordat er een webshop is. Als er dan eenmaal een webshop moet komen, is het wel belangrijk dat deze te koppelen is aan het ERP-systeem. Maakt jouw organisatie gebruik van AFAS software? Dan is de keuze voor Magento 2 (tegenwoordig ook wel bekend als Adobe Commerce) een hele goede omdat hier al koppelingen voor bestaan.

Magento beschikt over verschillende modules die toegevoegd kunnen worden. Speciaal gemaakt voor AFAS Software. Zo hoef je niet zelf een hele code te schrijven. En omdat Magento Open Source is, blijft de code altijd van jou. Daarnaast is Magento als systeem eenvoudig te koppelen met diverse systemen, dus ideaal voor groeiende organisaties.

Enkele zaken die je kunt automatiseren dankzij de koppeling met Magento 2: 

 • Voorraden
 • Pakbonnen 
 • Orders
 • Verkooprelaties
 • Klantregistratie
 • Prijsstructuren
 • En meer…

Hoe koppel je AFAS software aan Magento 2? 

Wil jij AFAS software integreren in Magento 2? Dan kun je dit op verschillende manieren doen. Het ligt er helemaal aan welke behoefte er binnen jouw organisatie is en welke vorm jij verkiest. De mogelijkheden zijn:

 • Koppelen met API
 • Connectie met Middleware

Koppelen met API

AFAS software maakt gebruik van API. API betekent: Application Programming Interface. Hiermee kun je twee systemen die niet dezelfde taal spreken, toch met elkaar laten communiceren. Er zijn verschillende extensies voor ontwikkeld, waardoor het makkelijker is om de koppeling te maken.

Vergeet echter niet dat je er nog niet bent met de extensie. Hoewel de koppeling eenvoudig gemaakt wordt, heb je wel te maken met allerlei specifieke instellingen. Iedere organisatie gebruikt AFAS op zijn eigen andere manier. En het is goed mogelijk dat niet alles met Magento gekoppeld hoeft te worden. Juist dit maatwerk is ontzettend belangrijk.

Bij TIG hebben we in de afgelopen 20 jaar ervaringen op gedaan met veel verschillende situaties en wensen binnen een organisatie. We kijken naar jouw behoeftes en zoeken een oplossing die hierbij past. Is er geen bestaande extensie beschikbaar? Dan creëren we deze zelf, geheel passend aan jouw wensen. 

Connectie met Middleware

Wil jij geen rechtstreekse connectie met tussen Magento en AFAS software? Bijvoorbeeld omdat je niet voor altijd vast wil zitten aan één systeem, dan is Middleware ook een optie. Je koppelt AFAS dan aan je Middleware en deze wordt weer gekoppeld aan Magento. Het mooie aan Middleware is dat je er ook andere systemen mee kunt integreren. Denk aan een PIM-systeem of een CRM-systeem. Vooral handig wanneer je een complexe webshop hebt. 

Vergeet de andere koppelingen niet

Er zijn behalve het ERP-systeem AFAS software nog andere koppelingen mogelijk, bijvoorbeeld:

 • CRM-systeem
 • PIM-systeem
 • Boekhoudsysteem 

Hoe groter en complexer de organisatie, hoe meer systemen er worden gebruikt. Een koppeling tussen AFAS software en Magento is relatief eenvoudig te realiseren, maar de uitdaging zit hem vooral in alle andere systemen. Alles moet namelijk goed met elkaar communiceren. Hiervoor is een naadloze koppeling tussen jouw webshop en de externe systemen nodig. Er mag geen overlap zijn en er moet rekening worden gehouden met de behoeftes en processen van de organisatie. 

Hoe helpt TIG?

Wij kijken naar het grotere plaatje. We realiseren de koppeling tussen Magento en AFAS software en kijken meteen naar de rest van de koppelingen. We begrijpen maar al te goed dat er geen enkele fout in jouw webshop mag zitten. Heb jij een partij nodig die blij wordt van een technische uitdaging? Dan zit je bij ons aan het goede adres. Neem contact met ons op als je hier meer over wil weten.