Veel bedrijven die in een nichemarkt zitten, denken: ‘ik verkoop mijn producten toch wel – hoe belangrijk is een goede webshop dan?’ Belangrijker dan je waarschijnlijk verwacht. Onderwerpen zoals conversie-optimalisatie en user experience zijn ook binnen een nichemarkt erg belangrijk. Maar waarom? En wat zijn zaken waar je zelfs in de nichemarkt op moet letten?
Wat is een nichemarkt?
Een nichemarkt is een klein segment binnen een grotere markt, die op een bepaalde doelgroep is gericht. Bij e-commerce moet je dan dus niet denken aan een grote retailer Zoals MediaMarkt, die heel veel verschillende elektronische producten verkoopt, maar denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat enkel de luidsprekers van een bepaald type laptop levert.
Het product word toch wel verkocht – maar is dat wel zo?
Heb je een kleine, gespecialiseerde niche? Dan verkoop je misschien de producten inderdaad zonder problemen, klanten weten je wel te vinden. Maar, stel je voor er start een bedrijf in een ander land die hetzelfde verkoopt, dan is er opeens concurrentie aanwezig. Internationaal handelen wordt immers steeds normaler. Er worden in andere landen, zoals Polen, steeds meer producten ontwikkeld. Dit is nog steeds dicht bij huis.
Het is ook goed mogelijk dat er morgen opeens iemand begint met dezelfde handel als jij. Misschien heeft die gloednieuwe concurrentie wel een fantastisch verhaal of aanbod en lopen jouw trouwe klanten opeens bij je weg.
Concurrentie kan dus nog steeds op de loer liggen, ook al hoeft dit niet direct bij je om de hoek te zijn. Heb jij geen goede webshop en is het proces bijvoorbeeld trager dan bij een concurrent? Moet de klant bijvoorbeeld bij jou een account aanmaken om te bestellen en bij de concurrent niet? Dan kan het maar zo zijn dat je klanten naar je concurrent vertrekken.
Niet iedereen weet dat hij je nodig heeft
In een nichemarkt heb je vaak bestaande klanten, maar er is ook nog een groep die niet eens weet dat ze jouw producten nodig hebben. Wanneer je bijvoorbeeld onderdelen voor liften in bedrijfspanden levert, kan het ineens gebeuren dat er een lift verschijnt met een Tesla-motor erin die veel goedkoper en duurzamer is dan de huidige markt. Plotseling zijn er veel bedrijven die een lift willen met een Tesla-motor en die dit uit het buitenland gaan halen, terwijl jij deze misschien ook verkoopt. Speel in op behoeftes en zorg dat het aan je webshop direct duidelijk is wat je precies verkoopt.
De boiling frog ligt op de loer
Bedrijven in nichemarkten vertrouwen op hun vaste klanten. Het risico hiermee is dat je in een situatie terechtkomt die ook wel de boiling frog wordt genoemd. Doe je een kikker in kokend heet water, dan springt hij er direct uit. Doe je hem in water dat je langzaam laat koken, dan zal hij het gevaar niet zien. Er kan in de markt opeens iets helemaal hip zijn. Denk bijvoorbeeld aan Open Source in plaats van SaaS. Als jij jarenlang niet meegaat met de ontwikkelingen op de markt, word je aan alle kanten ingehaald.
Wat zijn de best practices?
Heb je geen concurrenten? Kijk dan wat je kan leren van andere webshops. Wellicht zijn er webshops die producten verkopen die in jouw verlengde liggen. Hier kan je dan van leren. Want de klanten van deze shop herkennen deze stijl dan mogelijk. Heeft de webshop bijvoorbeeld sterke productfoto’s, teksten en bouwtekeningen in verschillende talen en heb jij dat niet? Of heb je een lang bestelproces? Of heb je verouderde software van je webshop? Dan gaan veel klanten aan je voorbij. Ze zien je namelijk niet.
Wat kun je bijvoorbeeld verbeteren in je webshop?
Waar je op kunt letten is, is zorgen dat je zoekfunctie gericht is. Zo zou het zoeken onderverdeeld moeten zijn in belangrijke productspecificaties waar klanten ook echt op letten. Is dit niet goed geregeld, dan wordt het voor je klant zoeken naar een naald in een hooiberg. Vooral omdat ze soms niet eens weten dat jouw producten bestaan. Heb je verschillende type klanten met verschillende doelen? Denk dan na over het opzetten van verschillende webshops, waarin je dezelfde producten verkoopt maar onder een andere naam of met andere productinformatie, specifiek gericht op die doelgroep. Om jouw productinformatie goed te managen, kan het handig zijn om met een PIM-systeem te gaan werken. In een PIM-Systeem kun je eenvoudig extra relevante productinformatie plaatsen.
Wil je meer leren over wat een PIM-systeem voor jou kan betekenen? Lees dan onze whitepaper.
Ook UX, ook wel gebruikerservaring, wordt steeds belangrijker. Mensen verwachten geen oubollige beleving. Alles gaat een stuk sneller, dus er is minder tijd om dieper in de informatie te duiken. Zorg dus dat de gebruikerservaring goed is en dat je inspeelt op de behoeftes van jouw klanten.
Jouw klant is niet meer alleen jouw klant
De tijden veranderen in een razend tempo. Klanten kijken online en bepalen binnen een paar seconden of ze bij jou willen kopen. Er wordt veel meer vergeleken online. Bijvoorbeeld in prijs, of informatie-voorziening. Er is ook steeds meer personeelswisseling. Mensen die in een nieuwe functie starten gaan Googlen naar bedrijven waar ze producten kunnen kopen die ze nodig hebben. Ze kijken misschien niet meer goed naar reeds bestaande connecties. Je moet dus tegenwoordig veel meer doen om klanten te binden. Goede content en gespecialiseerde software is dus echt van groot belang. Je wilt zichtbaar zijn wanneer klanten op zoek gaan naar informatie en als ze dan bij jou uitkomen, wil je natuurlijk dat ze converteren
Richt je niet alleen op Nederland
Met een webshop kun je veel breder gaan dan alleen je eigen land. Wanneer je je ook richt op andere Europese landen, is er nog meer mogelijk.
Enthousiast geworden?
Wordt het tijd om jouw niche-webshop eens op de schop te nemen? Dan willen we je graag een handje helpen. Met onze expertise weten we wat er nodig is voor een goede B2B-webshop, ook binnen een niche-markt. Benieuwd? Neem gerust contact met ons op.