Social media is een goede manier om meer aandacht te genereren voor jouw B2B-webshops. Het zorgt voor meer zichtbaarheid, waardoor jouw klanten eerder aan je denken als ze je nodig hebben. Daarnaast is het een goede manier om laagdrempelig in contact te komen met (potentiële) klanten. Hoe zet je social media effectief in voor een B2B-webshop? We geven je 15 tips. 

Waarom werkt social media zo goed voor B2B?

Social media wordt vaak als iets gezien voor particulieren of voor B2C-bedrijven. Toch heeft social media ook voor B2B veel mogelijkheden. Vergeet niet dat mensen die een persoonlijk account op social media hebben, wel werkzaam kunnen zijn bij bedrijven waar jij spullen voor aanbiedt. Daarbij zijn sowieso veel bedrijven actief op social media. Kijk maar naar een platform zoals LinkedIn, dat is een zakelijk platform dat door veel B2B-bedrijven wordt gebruikt om hun producten/diensten te verkopen. Als B2B-webshop actief zijn op social media draagt bij aan de vindbaarheid en het bereik. Een groot bijkomend voordeel is dat alles op social media meetbaar is. Denk aan het aantal volgers, het aantal mensen dat je berichten bekeek en het aantal mensen dat doorklikt naar je website. 

1. Zet social media in voor verschillende doelen

Social media kan worden ingezet voor verschillende doelen. Zo kun je je webshop en de bijbehorende acties en mededelingen promoten. Ook is social media goed inzetbaar voor klantenservice. Klanten kunnen zo gemakkelijk vragen aan je stellen die jij in real-time kunt beantwoorden. En als laatste is het zeer geschikt voor employer branding. Deel bijvoorbeeld vacatures of laat zien waarom jouw organisatie zo leuk is om er te werken. 

2. Bepaal vooraf doelstellingen

Bepaal realistische doelen voor social media. Bijvoorbeeld:

  • 50 nieuwe volgers in een half jaar
  • 5 sollicitaties op een functie
  • 20 nieuwe klanten binnen een jaar
  • 300 maandelijkse website bezoekers vanuit social media
  • Een engagementpercentage van minimaal 20%

Kijk goed naar welke doelen voor jouw bedrijf relevant zijn en wat met je huidige middelen haalbaar is. Aansluiten hierop is het goed om een social media strategie op te stellen, zodat je weet welke stappen er gezet moeten worden.

3. Kanaalkeuze

Kies er eventueel voor om een bepaald social media kanaal voor het ene doel te gebruiken en een ander kanaal ergens anders voor. LinkedIn is bijvoorbeeld erg geschikt voor het delen van vacatures of specifieke bedrijfsinformatie. Instagram is vooral handig voor foto’s. In sommige gevallen is het overigens ook mogelijk om kanalen aan elkaar te koppelen. 

Het is echt niet nodig om aanwezig te zijn om ieder social media kanaal. Kies er een paar uit waar jouw doelgroep aanwezig is en die bij jou passen. Doe wel goed onderzoek naar waar jouw doelgroep te vinden is. Het laatste wat je wilt is dat je enorm veel energie steekt in een kanaal dat voor jouw bedrijf niet relevant is. TikTok zal voor de meeste B2B-webshops bijvoorbeeld een minder geschikt kanaal zijn. Liever goed aanwezig op een paar kanalen, dan overal aanwezig zijn en maar een beetje doen.  

Bij TIG gebruiken we Instagram voor een kijkje binnen ons bedrijf. LinkedIn gebruiken we voornamelijk om onze kennis te delen. 

4. De frequentie en het tijdstip van je posts

Bedenk hoe vaak je op social media wil posten. Eén keer per week? Elke dag? Maak een goede planning. 

Tip: Maak gebruik van een social media planning tool zoals Buffer of Hootsuite. Dit zal je veel tijd besparen bij het inplannen van posts.

Zoals gezegd: social media is meetbaar. Durf dus te experimenteren met tijden waarop je je bericht post en meet wat er gebeurt. Wanneer is jouw publiek actief? Voor B2B zal dit voornamelijk door de week en overdag zijn. Volgens diverse onderzoeken is het slim om vroeg in de ochtend te posten, omdat de meeste mensen hun telefoon checken als ze wakker worden. Vrijdagmiddag is om diezelfde reden vaak een minder slim tijdstip. Toch kan het maar zo zijn dat het voor jouw organisatie juist wél werkt om in de avonden of weekenden te posten.

5. Hergebruik je content

Heb je een blog geschreven of een interessante visual geplaatst? Gebruik die dan op een later moment nog een keer. Wees niet bang om content te hergebruiken. Veel B2B-bedrijven vinden dit spannend en zijn bang dat hun volgers dit niet waarderen. Vergeet echter niet dat een groot deel van je volgers je posts sowieso niet zien. Daarnaast krijg je telkens nieuwe volgers erbij en zullen zij jouw inhoud niet eens kennen. 

Wanneer je de content op verschillende manieren hergebruikt, is er al helemaal niets aan de hand. Plaats eens een citaat uit je blog. Als je goede content hebt, is het zonde om het maar eenmalig te gebruiken.

6. Wissel af met content formats

Op social media is veel mogelijk. Denk aan afbeeldingen, teksten, video’s, links en polls. Wissel hier lekker in af voor meer zichtbaarheid. Houd hier in je planning voor social media ook rekening mee.

7. Zet promotie of advertising in

Veel social media kanalen hebben de optie om betaalde promotie in te zetten of een advertentie te plaatsen. Bijvoorbeeld naar je webshop, maar ook naar een specifieke post. Het grote voordeel van promotie op social media, is dat dit heel gericht kan worden ingezet. Zo is promotie via social media kanalen niet alleen goed voor het benaderen van potentiële klanten, maar ook om belangrijke inzichten te verkrijgen over je doelgroep.

Bijvoorbeeld gericht op mensen met een bepaalde interesse of uit een regio. Aan het einde van de promotie kun je ook nog eens goed zien hoe effectief de actie was.Onderzoek van te voren wat je beter kunt doen, een bericht promoten of een advertentie plaatsen. De kosten kunnen namelijk verschillen.

8. Maak gebruik van hashtags

Op de meeste social media kanalen worden hashtags gevolgd door mensen die interesse hebben in dat specifieke onderwerp. Door relevante hashtags bij je post te plaatsen, kun je worden gezien door potentiële klanten die jouw B2B-bedrijf nog niet kennen. 

9. Zorg voor een visuele identiteit

Jouw B2B-webshop moet herkenbaar zijn. Zorg dus voor een visuele identiteit. Als al je afbeeldingen een soortgelijke stijl hebben, valt dit op en herkent je publiek jou hier ook door. Kies er eventueel ook voor om eigen foto’s te gebruiken. Dit helpt met een visuele identiteit en wekt vertrouwen op.

10. Zoek de interactie op

Het is slim om op social media actief te reageren. Bijvoorbeeld op vragen of reacties die je krijgt, of met een chatbox. En vergeet ook niet om op anderen te reageren. Partners waar je mee samenwerkt bijvoorbeeld. Of reageer eens op klanten die zelf iets op social zetten. Zo creëer je een nauwere band met jouw potentiële klant en laat je zien dat jouw bedrijf daadwerkelijk actief is binnen haar eigen gecreëerde community. 

11. Vergeet het taggen niet

Doe je iets samen met een ander bedrijf? Of heb je een organisatie geholpen met een oplossing? Tag ze dan! Grote kans dat ze je bericht delen of liken. Zo word je eenvoudig gezien door een groter publiek. Ook personen taggen kan helpen om meer bereik op social media te creëren. Wij kregen op Instagram likes van bijvoorbeeld Amazon Prime en Netflix Nederland omdat we deze bedrijven hebben getagd in de post. 

12. Wees niet bang om kennis te delen

Te vaak nog horen we dat B2B-bedrijven bang zijn om hun kennis te delen. Ze vrezen dat ze hiermee te veel weggeven voor bijvoorbeeld concurrentie. Met het delen van kennis laat je echter zien dat jij expert bent binnen jouw gebied. En dat wekt weer vertrouwen op. Binnen jouw B2B-bedrijf zit waarschijnlijk ontzettend veel kennis. Personeel weet bijvoorbeeld vaak enorm veel. Doe daar iets mee op social media en creëer zo een community die constant het gesprek met jou en elkaar wil aangaan groep en daardoor ook sneller aan je denkt als er producten nodig zijn. 

13. Maak video’s

Wat valt er het snelste op wanneer je door je social media timeline gaat? Video! Het maken van video’s, waarin je bijvoorbeeld bepaalde producten laat zien, zijn ideaal om te delen op social media. Het bereik van video is op social media ontzettend groot. En veel B2B-bedrijven doen hier helemaal niets mee. Pak jij wel video op? Dan val je positief op. Je hebt geen professionele productstudio nodig om video’s te maken voor social media. Met een smartphone kun je al best kwalitatieve video’s maken. 

14. Betrek je collega’s

Jouw collega’s hebben vaak allerlei connecties binnen dezelfde branche. Ze zijn bijvoorbeeld bevriend met klanten. Het helpt daardoor erg wanneer ook jouw collega’s betrokken zijn bij de social media kanalen van je B2B-organisatie. Vraag ze bijvoorbeeld eens om het bericht te delen of liken. 

15. Wees er op tijd bij met nieuwe social media platformen

Er is altijd wel wat verschuiving gaande op social media. Jaren geleden zaten we nog massaal op Hyves. Er worden nog steeds regelmatig nieuwe social media platformen gecreëerd die voor jouw B2B-webshop best eens lucratief kunnen zijn. Houd dus in de gaten welke ontwikkelingen er zijn en bedenk welke kansen je hebt. Momenteel stappen bijvoorbeeld steeds meer mensen in op Clubhouse. Ben je er op tijd bij op deze app? Dan werkt dat in je voordeel. 

Conclusie

Zorg dat je actief bent op social media, zodat je gezien wordt en je bereik groeit. Met een goede planning en doelstelling kom je al een heel eind op weg. Zo word jij meer gezien met jouw B2B-organisatie.