Over de WUR
De Wageningen University & Research – ook wel WUR – is een onderwijsinstelling. Behalve het opleiden van studenten, houdt de universiteit zich ook bezig met het verrichten van onderzoek en het verkopen van producten die boeren en veeartsen wereldwijd ondersteunen. Denk hierbij aan diverse tests die worden ingezeten om dieren en planten te onderzoeken.


De wens
De WUR wilde overstappen naar één centraal verkoopsysteem dat bovendien gekoppeld is aan andere interne WUR-systemen. Zo ontstaat beter overzicht over alle faculteiten en worden interne processen eenduidig en doelmatig. Interne processen en financiën worden efficiënt afgewikkeld. Bovendien geen onnodig tijdverlies meer voor beheer, hosting en management van de software. Met een eigen verkoopplatform is de WUR ook niet langer afhankelijk van externe leveranciers als Marktplaats of eBay.
Het probleem
Elke faculteit bij de WUR gebruikte een individueel verkoopsysteem zonder aansluiting op de centrale organisatie. De verschillende webshops werden apart beheerd, gehost en gemanaged. Hierdoor ontbrak overzicht en kostte deze versplinterde aanpak onnodig veel tijd. Tijdens de Coronacrisis werkten veel mensen thuis en werd deze situatie onwerkbaar.


De uitdaging
In korte tijd een generieke oplossing realiseren voor alle faculteiten en hun vele afdelingen. Alle medewerkers moeten kunnen inloggen met hun eigen inloggegevens. Vanaf iedere willekeurige werkplek en dus ook vanuit huis. De bijzondere producten en diensten van de WUR vergen een afwijkend proces met afscherming door certificaten en vergunningen. Bijvoorbeeld vaccins mogen alleen worden geëxporteerd als voldaan wordt aan speciale vergunningseisen. Daarnaast was van groot belang dat de implementatie van dit nieuwe verkoopproces in korte tijd moest gebeuren.
E-commerce voor Universiteiten: Zo deden wij het voor de WUR

De oplossing
Iedere afdeling van een faculteit kan met de oplossing van TIG een eigen webshop opzetten met een generiek thema van de WUR. Zo werk en alle afdelingen volgens hun eigen werkproces en producten, maar met een eenduidige huisstijl. En dat allemaal zonder tussenkomst van een Magento-expert. Dit nieuwe generieke verkoopsysteem werd bovendien gekoppeld aan alle andere WUR-systemen. Zo kan iedere medewerker met eigen login alle verkoopactiviteiten eenduidig en doelmatig afwikkelen. En dankzij een ijzersterke beheerdersomgeving heeft de centrale organisatie van de WUR nu alle controle en overzicht
Adobe Magento 2
Vanwege de enorme tijdsdruk koos TIG voor Adobe Magento 2 en heel specifiek voor Magento commerce. Alle werkprocessen zijn in deze software al kant-en-klaar ingericht. Hierdoor was maatwerk voor bijvoorbeeld afrekenen niet nodig. Zo besparen we naast tijd ook veel kosten voor programmeerwerk.
Het gebruik van een sjabloon
Met de toepassing van een sjabloon (template) realiseerden we al zo’n 90 procent van alle benodigde functionaliteiten. Hierdoor was geen aanvullend platform nodig als SAP nodig en bespaarden we ook op consultancy. Ook dat scheelde veel doorlooptijd en hoge kosten.
Meerdere webshops opzetten
Een ander groot voordeel van Magento als platform is het beheer van meerdere webshops in dezelfde back-end. Zo gebruik je dus meerdere winkels in één beheerdersomgeving. Wij noemen dit online shop in shop. Toch beschikt iedere webwinkel over hun eigen productcatalogus. Inclusief een andere selectie van producten met zelfs een uniek design.
Veiligheid
De WUR wilde data veiligstellen en natuurlijk ook voldoen aan de AVG-wetgeving. Daarom staat de data met extra beveiliging in de cloud. Medewerkers gebruiken dezelfde login zoals voor alle andere systemen van de WUR. Het aantal inloggegevens blijft beperkt tot het noodzakelijke en houdt de controle overzichtelijk.